„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.

Operacja mająca na celu zakup nowoczesnych technologicznie urządzeń do badania mleka oraz pakowania sera i proszku serwatkowego w Spółdzielni Mleczarskiej Ryki, co przyczyni się do innowacyjności procesu, współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem
ok. 40 minut 3-4
Składniki:
oliwa z oliwek 1,5 łyżki
cebula 1 szt. pokrojona w kostkę
mięso mielone z indyka ok. 25 dag
chili 2 łyżeczki
świeże liście szpinaku ok. 10 - 15 dag
mielony czosnek 1 łyżeczka
mielona szałwia 1 łyżeczka
jajko 2 szt.
Sposób przygotowania:

Warzywa są bardzo zdrowe. Tym bardziej szpinak. Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem nie jest czasochłonna w przygotowaniu, za to jest sytym i smacznym posiłkiem.

  1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Nasmarować dno żaroodpornego naczynia oliwą z oliwek.
  2. Na patelni z odrobiną oliwy z oliwek obsmażyć zmielone mięso z indyka. Smażyć na średnim ogniu. Dodać drobno posiekaną cebulę i smażyć przez 5 minut, aż cebula stanie się miękka. Dodać do indyka chili w proszku. Gdy mięso uzyska złocistą barwę przełożyć do miski.
  3. Wyłożyć szpinak na pozostałą po podsmażaniu indyka oliwę z oliwek. Zmniejszyć ogień pod patelnią do średniego niskiego. Dodać czosnek i szałwię. Podsmażać przez 2-3 minuty. Mieszać szpinak do czasu aż zwiędnie. Przełożyć do miski.
  4. W osobnej misce ubić razem jajka i mleko. Dodać do tego indyka, szpinak, ziemniaki. Ser Rycki Edam (lub Rycki Edam Light) podzielić na dwie części. Pierwszą część dodać do farszu w misce, podobnie jak ser Rycki Edam Naturalnie Wędzony i całość dokładnie wymieszać, doprawiając do smaku solą i pieprzem, po czym przełożyć do żaroodpornego naczynia. Wierzch posypać delikatnie pozostałą częścią sera Rycki Edam (lub Rycki Edam Light).
  5. Piec przez 20-25 minut, aż górna warstwa uzyska złoty kolor.

Smacznego!

Zobacz także
Grillowana kanapka z indykiem i serem
ok. 15 minut 2
Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem
ok. 40 minut 3-4
Tarta z żółtym serem
1 h 4
Polski
English