Serowe fondue - SM Ryki

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.

Operacja mająca na celu zakup nowoczesnych technologicznie urządzeń do badania mleka oraz pakowania sera i proszku serwatkowego w Spółdzielni Mleczarskiej Ryki, co przyczyni się do innowacyjności procesu, współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

Serowe fondue
Składniki:
co najmniej 2 gatunki serów, np. Rycki Koneser i Ementaler
białe wytrawne wino 1 szklanka
kirsch lub wiśniówka 1 kieliszek
mąka ziemniaczana lub kukurydziana 2 łyżeczki
czosnek 1 ząbek
przyprawy — biały pieprz, gałka muszkatołowa, sok z cytryny
Sposób przygotowania:

Gdy za oknem ponuro, nic nie smakuje tak dobrze, jak serowe fondue w dobrym towarzystwie 😊

  1. Ser zatrzyj na tarce. Obierz ząbek czosnku, zmiażdż i wysmaruj nim wnętrze garnka do fondue.
  2. Do tak przygotowanego naczynia wsyp starty ser, wlej szklankę białego wina i dodaj parę kropel soku z cytryny. Podgrzewaj składniki na wolnym ogniu, ciągle mieszając.
  3. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj wraz z kieliszkiem kirschu i dodaj do masy serowej. Gdy sos uzyska gładką, jednolitą konsystencję, dopraw wszystko białym pieprzem i gałką muszkatołową.
  4. Tak przygotowane fondue ustaw na podgrzewaczu, by nie straciło swojej płynnej konsystencji.
  5. Do fondue serowego serwuje się różnego rodzaju pieczywo — bagietka, przekąski z ciasta francuskiego, bułeczki, obwarzanki, ale także kawałki świeżych warzyw (papryka, pomidorki koktajlowe, ogórki, seler naciowy, kukurydza, marchew, rzodkiewka), marynowane warzywa, oliwki, małe paróweczki i kawałki kiełbas, zwinięte w rulon plasterki szynki, mięso pieczonego kurczaka czy wędzona wołowina.

Smacznego!

Zobacz także
Kulki z brokułów
Serowa sałatka z łososiem
Kopertki serowe
40 minut 5
Polski
English
PROW 2014–2020
ryckiedam.eu