Sposób przygotowania:
Wytrawna tarta, zwana też quiche, to świetny pomysł na obiad, przekąskę albo jako danie na piknik. Doskonale smakuje na ciepło, można ją również serwować na zimno. Bazą tej potrawy jest kruche ciasto, a pozostałe składniki możemy komponować według naszego gustu.
- Przygotuj kruche ciasto zagniatając wszystkie na jednolitą masę. Jeśli jest zbyt suche można dodać odrobinę zimnej wody. Uformuj kulę, zawiń ciasto w folię i odstaw do lodówki na minimum godzinę.
- Wyłożoną do formy tartę wstaw do piekarnika na około 15-20 minut (piecz do momentu kiedy krawędzie lekko się zarumienią). Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
- Przygotowuj farsz. Na patelni podgrzej masło i czosnek. Gdy się delikatnie zarumieni dodaj szynkę lub boczek,sól i pieprz, zioła. Smażymy kilka minut. Po ostygnięciu farsz przełóż farsz na ciasto. Dodaj przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe.
- Do miski wlej śmietanę, jajka i szczyptę soli i mieszaj, aż składniki się połączą. Wsyp do niej połowę sera i mieszaj. Sosem, który z tego powstał polej nadzienie tarty.
- Całość przyprósz resztą sera. Tartę z serem piecz przez 35-40 minut.
Smacznego!