Omlet z Ryckim Edamem, szynką i szpinakiem z sosem jogurtowym z curry
25 minut2 porcjełatwyprzekąska, śniadanie
Podziel się:
Składniki:
jajka
2
ser Rycki Edam w plastrach
10 dag
szynka
4 plastry
świeży szpinak
garść
sól
szczypta
pieprz
szczypta
masło klarowane
mleko
50 ml
Sposób przygotowania:
Szynkę kroimy w kosteczkę.
Szpinak siekamy.
Jajka roztrzepujemy z odrobiną mleka lub wody.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i podsmażamy szynkę.
Jajka wylewamy na patelnię z wędliną i dodajemy szpinak.
Na powstałą masę układamy plasterki sera Ryckiego Edama.
Smażymy, aż jajko się zetnie. Składamy omleta, wykładamy na talerz i dekorujemy.
(Opcjonalnie) sos jogurtowy z curry:
Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, podajemy razem z omletem, na koniec posypujemy posiekaną pietruszką i szpinakiem oraz polewamy sosem jogurtowym.