Muffiny jajeczne z Ryckim Edamem, szynką i brokułami
40 minut3 porcjełatwyśniadanie, kolacja
Podziel się:
Składniki:
1/2 brokuła
300 g
jajka
6
ząbek czosnku
1/2
sól i pieprz
szczypta
plasterki szynki (np. zwykłej lub dojrzewającej)
4
starty ser Rycki Edam
50 g
posiekany szczypiorek
2 łyżki
oliwa do natłuszczenia formy
Sposób przygotowania:
Do gotującej się wody wkładamy połówkę brokuła. Gotujemy przez ok. 3 minuty, po wyciągnięciu kroimy na małe kawałki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
W misce roztrzepujemy 3 jajka z dodatkiem posiekanego czosnku, soli i pieprzu oraz opcjonalnie płatkami chili.
Dodajemy brokuły, pokrojoną w kosteczkę szynkę, starty ser oraz szczypiorek. Składniki mieszamy łyżką. Po wymieszaniu dodaj kolejne 3 jajka. Wymieszaj.
6 żaroodpornych kokilek (lub 6 wgłębień w formie do muffinów lub 6 foremek silikonowych) natłuszczamy oliwą lub masłem, napełniamy masą i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy przez ok. 20 minut, do uzyskania złotego koloru.