„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.

Operacja mająca na celu zakup nowoczesnych technologicznie urządzeń do badania mleka oraz pakowania sera i proszku serwatkowego w Spółdzielni Mleczarskiej Ryki, co przyczyni się do innowacyjności procesu, współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

Jesteśmy z Wami od 90. lat

Spółdzielnia Mleczarska RYKI rozpoczęła swoją działalność w 1926 roku w piwnicach skromnego drewnianego budynku, który był siedzibą kasy spółdzielczej. Wówczas to członkowie Towarzystwa Organizacji Kółek Rolniczych podjęli decyzję o powołaniu zakładu specjalizującego się w produkcji masła. Co ciekawe, ówcześni spółdzielcy skupowali zaledwie 120 litrów mleka na dobę.

Smaczne przepisy
Tarta z żółtym serem
1 h 4