„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.
Operacja mająca na celu zakup nowoczesnych technologicznie urządzeń do badania mleka oraz pakowania sera i proszku serwatkowego w Spółdzielni Mleczarskiej Ryki, co przyczyni się do innowacyjności procesu, współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.
Makaron | 100 g |
Dynia | 200 g ok ¼ sztuki |
Filet z kurczaka | 100 g ½ sztuki |
Mleko | 0,5 % tłuszczu – 100 g( ½ szklanki) |
Przecier pomidorowy | 5g – 1 łyżeczka |
Ser Rycki Edam | 15 g – 3 łyżeczki |
Przyprawa chili | 1 g – 1 szczypta |
Czosnek w proszku | 2 g – 1 szczypta |
Dynia wielu osobom kojarzy się jedynie z elementami jesiennej dekoracji. Zapominają o jej walorach zdrowotnych i odżywczych. Na naszych stołach pojawia się zazwyczaj na początku sierpnia i gości na nich nawet w zimie. Zarówno miąższ dyni, jak i jej nasiona mają szerokie zastosowanie w medycynie. W kuchni ma niezliczone możliwości wykorzystania. Smakuje zarówno jako główny temat dań jak i jako uzupełnienie, choćby w daniach z makaronem. Tym razem proponujemy zatem zapiekankę z dynią i kurczakiem.
Smacznego!