„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.

Operacja mająca na celu zakup nowoczesnych technologicznie urządzeń do badania mleka oraz pakowania sera i proszku serwatkowego w Spółdzielni Mleczarskiej Ryki, co przyczyni się do innowacyjności procesu, współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

Ślimaczki serowe
do 60 minut powyżej 4 osób
Składniki:
ciasto francuskie w formie prostokąta 400 g
ser Rycki Edam 150 g
plasterki salami 9-12
jajko 1 szt.
suszony tymianek 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:

Aromatyczne, pachnące i chrupiące serowe ślimaki to niezawodna i wręcz idealna propozycja w chwili, gdy musimy zrobić coś na szybko dla niespodziewanych gości. Nadają się zarówno na przekąskę, jak i na jeden ze składników śniadania bądź kolacji. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane i wymaga w zasadzie kilkunastu minut naszego zaangażowania w kuchni.

  1. Ser zetrzeć na tarce. Ciasto francuskie rozwałkować. Posypać je serem i ułożyć na nim plasterki salami.
  2. Ciasto ciasno zrolować i owinąć papierem do pieczenia. Włożyć do lodówki na 20 minut.
  3. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.
  4. Roztrzepać jajko. Roladę pokroić na cienkie plastry. Posmarować je jajkiem i posypać tymiankiem. Ułożyć krążki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piec od 18 do 20 minut, aż do uzyskania złotego koloru. Pod koniec delikatnie obrócić na drugą stronę.
  6. Podawać na ciepło lub na zimno.

Smacznego!

Zobacz także
Zapiekanka ziemniaczana z pomidorami
około 1 godziny 2-3
Kopertki serowe
40 minut 5
Omlet z żółtym serem
ok. 15 minut 2
Polski
English