Serowe kuleczki - SM Ryki

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.

Operacja mająca na celu zakup nowoczesnych technologicznie urządzeń do badania mleka oraz pakowania sera i proszku serwatkowego w Spółdzielni Mleczarskiej Ryki, co przyczyni się do innowacyjności procesu, współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

Serowe kuleczki
Składniki:
ser Rycki Edam 350 g
jajka 2 małe
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
mąka pszenna 60–65 g
przyprawa chili 1/2 łyżeczki
sól 1/4 łyżeczki
tymianek 1/3 łyżeczki
Sposób przygotowania:

  1. Pokrój drobno Rycki Edam, dodaj jajka, mąkę oraz przyprawy. Dokładnie wszystko razem wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.
  2. Z przygotowanej masy uformuj małe kuleczki, a następnie obtocz je w bułce tartej.
  3. Serowe kuleczki smaż na rozgrzanym oleju (powinien on zakrywać całe kulki) do zarumienienia.
  4. Po usmażeniu odsącz nadmiar tłuszczu w papierowy ręcznik. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Zobacz także
Omlet z żółtym serem
ok. 15 minut 2
Sałatka paprykowa z szynką
15 minut 4
Lasagne bolognese z żółtym serem
90 min 4
Polski
English