Ser w panierce z sosem tatarskim - SM Ryki

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.

Operacja mająca na celu zakup nowoczesnych technologicznie urządzeń do badania mleka oraz pakowania sera i proszku serwatkowego w Spółdzielni Mleczarskiej Ryki, co przyczyni się do innowacyjności procesu, współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

Ser w panierce z sosem tatarskim
Składniki:
sos tatarski
ogórki marynowane 6 szt.
ząbek czosnku 1 szt.
szczypiorek 1 pęczek
cebula dymka
papryka czerwona 1 szt.
majonez 3 łyżki
skórka starta z 0,5 cytryny
Sposób przygotowania:

Jedzenie może być źródłem radości, dlatego zachęcamy do kulinarnej podróży z Ryckim Koneserem i wypróbowanie przepisu na ser w panierce z sosem tatarskim.


  • Sos tatarski (krok 1–4)

  • Ser w panierce (krok 5–7)

  1. Cebulę, paprykę i ogórki kroimy w grubą kostkę, a czosnek i szczypiorek drobno siekamy.
  2. Wszystkie składniki łączymy w misce z majonezem.
  3. Dodajemy skórkę startą z cytryny i wyciśnięty z niej sok.
  4. Doprawiamy pieprzem.
  5. Ser kroimy w podłużne kawałki o grubości do 1,5 cm. Obtaczamy je kolejno w mące, jajku i bułce. By panierka była gruba i utrzymała ser w środku, obtaczamy kawałeczki raz jeszcze w jajku i bułce tartej.
  6. Ser smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor i odsączamy na papierowym ręczniku.
  7. Podajemy od razu po usmażeniu.

Smacznego!

Zobacz także
Zupa z dyni z imbirem i serem żółtym
60 min. 6
Sałatka paprykowa z szynką
15 minut 4
Grillowane papryki z kuskusem i serami
50 min. 2
Polski
English