„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.

Operacja mająca na celu zakup nowoczesnych technologicznie urządzeń do badania mleka oraz pakowania sera i proszku serwatkowego w Spółdzielni Mleczarskiej Ryki, co przyczyni się do innowacyjności procesu, współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

Sałatka z karczochami i żółtym serem
15 min 2-3
Składniki:
karczochy 8 sztuk
cytryna 2 sztuki
ser Zamojski z Ryk 25 dag
oliwa z oliwek 3 łyżki
sól gruba do smaku
czarny pieprz świeżo zmielony, do smaku
pietruszka świeżo posiekana
bazylia kilka liści do przybrania
Sposób przygotowania:

Sałatka z karczochów i żółtego sera to danie szybkie i łatwe w przygotowaniu. Delikatna w smaku i bardzo dobra na gorące, letnie dni.

  1. Wycisnąć sok z jednej z cytryn do dużej miski ze schłodzoną wodą. Kwiaty karczochów obrać z liści, a serca pokroić w cienkie paski. Całość, liście i pokrojone serca kwiatów wrzucić do miski ze schłodzoną wodą.
  2. Pokroić ser Zamojski z Ryk w cienkie paski, w takiej ilości w jakiej pokrojone zostały wcześniej karczochy.
  3. Skórkę z drugiej cytryny zetrzeć na małych oczkach do drugiej miski. Wycisnąć z niej sok i dolać oliwę z oliwek. Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem. Dorzucić cienko posiekaną pietruszkę.
  4. Wyłożyć z wody i osuszyć kawałki karczochów. Wrzucić je do drugiej miski z oliwą i sokiem z drugiej cytryny.
  5. Pokrojony ser Zamojski z Ryk wrzucić do miski z karczochami i delikatnie wymieszać.
  6. Listki bazylii zwinąć w rulon i cienko pokroić. Tak pokrojone wrzucić do miski z karczochami. Całość delikatnie wymieszać.
  7. Sałatkę podawać natychmiast.

Smacznego!

Zobacz także
Kopertki serowe
40 minut 5
Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem
ok. 40 minut 3-4
Faszerowane ziemniaki z grilla
ok. 30 minut 3-4