„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.

Operacja mająca na celu zakup nowoczesnych technologicznie urządzeń do badania mleka oraz pakowania sera i proszku serwatkowego w Spółdzielni Mleczarskiej Ryki, co przyczyni się do innowacyjności procesu, współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

Rolada serowo -szynkowa
1 h 4
Składniki:
Rycki Edam 400 g
szynka konserwowa 300 g
sałata kilka liści
serek śmietankowy 1 opakowanie
jogurt naturalny 2-3 łyżki
ogorek 2 szt.
papryka 2 szt.
szczypiorek
Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotować dużą ilość wody. Zdjąć z ognia i włożyć do niej ser żółty zawinięty w woreczek do żywność i trzymać go w wodzie do momentu, aż ser zrobi się miękki.
  2. Przygotowanie farszu: do serka śmietankowego dodać jogurt, a następnie dodać umyte, osuszone i pokrojone w kostkę kolorowe papryki, ogórki, drobno posiekany szczypiorek,doprawić solą i pieprzem i delikatnie wymieszać.
  3. Ser żółty wyciągnąć z wody i z foli,położyć na kawałku foli spożywczej, przykryć drugim kawałkiem foli i rozwałkować bardzo cienko.
  4. Płat sera sera wyłożyć plastrami szynki konserwowej , potem plastrami serka topionego a na koniec ułożyć liście umytej osuszonej sałaty i rozprowadzić farsz serowo - warzywny.
  5. Całość delikatnie zawinąć w papier i folie aluminiową i schłodzić w lodówce. Roladę podawać pokrojona w plastry.

Smacznego!

Zobacz także
Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem
ok. 40 minut 3-4
Ślimaczki serowe
do 60 minut powyżej 4 osób
Sałatka z żółtym serem, łososiem i makaronem
15 min. 2
Polski
English