„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.

Operacja mająca na celu zakup nowoczesnych technologicznie urządzeń do badania mleka oraz pakowania sera i proszku serwatkowego w Spółdzielni Mleczarskiej Ryki, co przyczyni się do innowacyjności procesu, współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

Quesadilla z kurczakiem
30 minut 2
Składniki:
Tortilla 1 opakowanie
filet z kurczaka 1/2
kukurydza 1/2 puszki
papryka czerwona 1/2
Rycki Edam 150g
olej do smażenia
sól
Sposób przygotowania:

Miłośnicy oryginalnych smaków z pewnością słyszeli już o Quesadilli, czyli daniu kuchni meksykańskiej. Jest to tortilla z masy kukurydzianej z roztopionym serem. Gorąco polecamy quesadillę z serem Rycki Edam!

  1. Filet obsmażamy na tłuszczu i kroimy na małe kawałki. Paprykę kroimy w kostkę, a ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  2. Na 1 placek tortilli nakładamy pokrojonego kurczaka, kukurydzę i paprykę, doprawiamy solą pieprzem i ostrą papryką, a na końcu posypujemy startym serem Rycki Edam.
  3. Całość przykrywamy drugim plackiem tortilli. Obsmażamy na suchej patelni lub grillu z obydwu stron. Podajemy przecięte na ćwiartki
  4. Można podawać z ulubionym sosem lub salsą z pomidorów.

Smacznego!

Zobacz także
Pizza
120 7
Grillowane papryki z kuskusem i serami
50 min. 2
Grillowana kanapka z indykiem i serem
ok. 15 minut 2
Polski
English