„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.

Operacja mająca na celu zakup nowoczesnych technologicznie urządzeń do badania mleka oraz pakowania sera i proszku serwatkowego w Spółdzielni Mleczarskiej Ryki, co przyczyni się do innowacyjności procesu, współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

Pizza
120 7
Składniki:
mąka pszenna 1,25 kg
drożdże 3 dag
woda 1,5 szklanki
sól szczypta
olej lub oliwa 0,25 kg
sos pomidorowy w zależności od upodobań
Rycki Edam 40 dag
Sposób przygotowania:

Pizza to znakomity sposób na pyszny posiłek. Dziś zapraszamy do przygotowania pożywnego placka według przepisu Pani Marioli, nadesłanego do nas w konkursie facebookowym.

  1. Drożdże wymieszać z 3 łyżkami mąki i 0,25 szklanki wody. Zostawić do podrośnięcia. Mąkę przesiać do dużej miski, wlać wyrośnięte drożdże, dodać sól i mieszać dodając wodę.
  2. Gdy składniki się połączą, wlać oliwę i mieszać aby została wsiąknięta. Odstawić na około 30 minut w ciepłe miejsce. Przykryć ściereczką. Ciasto musi podwoić objętość.
  3. Ciasto przekładamy na blachę i formujemy palcami kształt. Smarujemy przecierem pomidorowym, dodajemy ulubione składniki. Następnie wkładamy do piekarnika na około 30 minut. Pod koniec pieczenia posypujemy obficie Ryckim Edamem.

Smacznego!

Zobacz także
Zupa z dyni z imbirem i serem żółtym
60 min. 6
Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem
ok. 40 minut 3-4
Faszerowane ziemniaki z grilla
ok. 30 minut 3-4