„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.

Operacja mająca na celu zakup nowoczesnych technologicznie urządzeń do badania mleka oraz pakowania sera i proszku serwatkowego w Spółdzielni Mleczarskiej Ryki, co przyczyni się do innowacyjności procesu, współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

Pizza ze szpinakiem
1h 30min 2-3
Składniki:
Ciasto 250 g mąki; 150 ml ciepłej wody; 7 g drożdży suchych; 1 łyżka oliwy z oliwek; 1/3 łyżeczki soli
sos pomidorowy
dwie garście liści szpinaku
sok z limonki lub cytryny 1 łyżka
cebula 1 duża
Starty ser Gouda lub Rycki Naturalnie Wędzony
przyprawy sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie
ząbki czosnku 2
Sposób przygotowania:

Pizza ze szpinakiem jest prosta i szybka w wykonaniu. Przygotowana na cienkim cieście nie będzie powodem do wyrzutów sumienia, nawet gdy zjemy ją na późną kolację. Upieczona w domowym piekarniku (w bardzo wysokiej temperaturze) może być praktycznie nie do odróżnienia od tej serwowanej w dobrej pizzerii wprost z pieca opalanego drewnem.

  1. Ciasto wyrasta przez pół godziny, dlatego zaczynamy przygotowanie pizzy właśnie od niego. Do dużej miski wysypujemy mąkę i dodajemy do niej drożdże, wymieszane wcześniej z ciepłą wodą, oliwą i solą. Wyrabiamy ciasto rękami, aż do uzyskania sprężystej kuli. Po ukończeniu, na około 30 min. pozostawiamy ciasto w misce przykrytej ściereczką.
  2. W tym czasie kroimy połowę cebuli w kostkę i podsmażamy delikatnie na oliwie z oliwek. Gdy lekko się zeszkli, dodaj do niej jej pozostałą część. Całość lekko posól i podsmażaj do chwili, gdy cebula będzie już miękka.
  3. Teraz możesz dodać wcześniej opłukany szpinak. Szpinak opłucz i dodaj do cebuli. Mieszając od czasu do czasu dopraw składniki na patelni pieprzem, dodaj też szczyptę gałki muszkatołowej i skrop sokiem z cytryny lub limonki. Podsmażaj na małym ogniu przez 1-2 minuty, aż szpinak zmięknie i straci swoją objętość. Idealnie przygotowany szpinak ma odparowany płyn (brak sosu) i zachowuje piękny, zielony kolor.
  4. Przygotuj placek z wyrośniętego ciasta. Posmaruj go sosem pomidorowym, a następnie wyłóż na niego równomiernie szpinak z cebulą. Następnie posyp pizzę dużą ilością startego sera.
  5. Tak przygotowaną pizzę oprósz jeszcze ziołami (np. oregano lub rozmarynem) i piecz w piekarniku nagrzanym do maksymalnej temperatury – najlepiej 250 stopni C przez ok. 6-8 minut na najniższej półce. Pizza będzie gotowa, kiedy jej spód zacznie się rumienić.

Smacznego!

Zobacz także
Pieczony makaron z pomidorami i serem
1h 20min 4
Tarta z żółtym serem
1 h 4
Zapiekanka ziemniaczana z pomidorami
około 1 godziny 2-3