„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.

Operacja mająca na celu zakup nowoczesnych technologicznie urządzeń do badania mleka oraz pakowania sera i proszku serwatkowego w Spółdzielni Mleczarskiej Ryki, co przyczyni się do innowacyjności procesu, współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

Pieczony makaron z pomidorami i serem
1h 20min 4
Składniki:
Makaron świderki lub kokardki 20 dkg
Boczek wędzony 5 dkg (na skwarki)
Sos spaghetti bolognese
Pomidory 30 dkg
Bułka tarta 2 łyżki
Starty Edam Rycki Naturalnie Wędzony
Papryka mielona 1 szczypta
Natka pietruszki 3 łyżki
Sposób przygotowania:

To dobra propozycja na obiad. Jedna z klasycznych pozycji w kuchni włoskiej, czyli zapiekanka po rzymsku. Możesz zjeść ją jeszcze ciepłą w domu, a także zabrać ze sobą do pracy – bez problemów da się ją podgrzać w mikrofalówce. Ten przepis łączy w sobie składniki charakterystyczne dla sztuki kulinarnej tego niezwykłego kraju. Makaron, dojrzałe pomidory i aromatyczne zioła – to podstawa tej zapiekanki. Treściwym dodatkiem do zapiekanki będzie Edam Rycki Naturalnie Wędzony.

  1. Ugotuj makaron w dużej ilości wody. Wyjmij, przelej zimną wodą, odcedź i odsącz.
  2. Sparz pomidory, usuń skórkę i pokrój w kostkę. Przygotuj Sos Spaghetti Bolognese.
  3. Wymieszaj gorący makaron ze skwarkami, połową sera, pomidorami oraz przygotowanym sosem. Dopraw papryką i pieprzem. Włóż potrawę do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem i wysypanego bułka tartą. Posyp pozostałym serem i polej tłuszczem z boczku.
  4. Piecz w gorącym piekarniku przez 20 minut. Zapiekankę rzymską podawaj posypaną natką pietruszki oraz z surówką.

Smacznego!

Zobacz także
Sałatka z karczochami i żółtym serem
15 min 2-3
Grillowana kanapka z indykiem i serem
ok. 15 minut 2
Pizza ze szpinakiem
1h 30min 2-3