„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.

Operacja mająca na celu zakup nowoczesnych technologicznie urządzeń do badania mleka oraz pakowania sera i proszku serwatkowego w Spółdzielni Mleczarskiej Ryki, co przyczyni się do innowacyjności procesu, współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

Omlet z żółtym serem
ok. 15 minut 2
Składniki:
jajka 4 szt.
Rycki Edam lub Rycki Edam Light ok. 10 dag
śmietana (22 %) 2 łyżki
masło 1 łyżeczka
szczypiorek do farszu i przybrania
sól do smaku
pieprz do smaku
Sposób przygotowania:

Omlet to bardzo syte danie. Bardzo dobre na śniadanie. Każdego postawi na nogi i doda tyle sił, że o jedzeniu zapomnimy aż do popołudnia.

  1. W blenderze zmieszać ze sobą 4 jajka, 2 łyżki śmietany oraz szczyptę soli i troszkę pieprzu. Dodać drobno posiekany szczypiorek.
  2. Na patelni rozgrzać łyżeczkę masła i poczekać aż do sklarowania.
  3. Na rozgrzaną patelnię wlać zmiksowane jajka. Zrobić to od razu po zmiksowaniu, inaczej piana opadnie, a omlet będzie mniej puszysty.
  4. Jajka na patelni przykryć pokrywką i zmniejszyć ogień, tak by nie przypaliły się od spodu.
  5. Po ścięciu spodu omleta dorzucić na wierzch ser. Całość ponownie przykryć pokrywką i czekać aż całość się zetnie.
  6. Przed podaniem, omlet posypać pozostałą częścią drobno posiekanego szczypiorku.

Smacznego!

Zobacz także
Klasyczny amerykański burger z grilla
ok. 30 minut 4
Zupa serowa ze szparagami i bekonem
45 min. 2-3
Club sandwich
30 min 1