Makaron z pesto i serem Rycki Edam - SM Ryki

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.

Operacja mająca na celu zakup nowoczesnych technologicznie urządzeń do badania mleka oraz pakowania sera i proszku serwatkowego w Spółdzielni Mleczarskiej Ryki, co przyczyni się do innowacyjności procesu, współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

Makaron z pesto i serem Rycki Edam
Składniki:
makaron penne 250 g
pesto 3–4 łyżki
ser Rycki Edam
śmietana ok. 2 łyżki
oliwa ok. 1 łyżeczki
czosnek do smaku
sól do smaku
Sposób przygotowania:

Kwintesencją włoskiej kuchni są super szybkie dania z dosłownie kilku składników. Jednym z nich jest makaron z pesto i Ryckim Edamem.

  1. Makaron penne gotujemy al dente.
  2. Do garnka dodajemy pesto, trochę śmietany i odrobinę oliwy. Opcjonalnie do sosu możemy dodać np. zielony groszek i / lub młodą cukinię. Wszystko zagotowujemy i doprawiamy do smaku czosnkiem i solą.
  3. Dodajemy starty ser Rycki Edam, makaron i dokładnie mieszamy.
  4. Jeżeli ser nie zaczął się jeszcze rozpuszczać, można przykryć makaron i zostawić na moment.

Smacznego!

Zobacz także
Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem
ok. 40 minut 3-4
Klasyczny amerykański burger z grilla
ok. 30 minut 4
Sałatka paprykowa z szynką
15 minut 4
Polski
English