„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.

Operacja mająca na celu zakup nowoczesnych technologicznie urządzeń do badania mleka oraz pakowania sera i proszku serwatkowego w Spółdzielni Mleczarskiej Ryki, co przyczyni się do innowacyjności procesu, współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

Makaron z kurczakiem i sosem śmietanowym
45 minut 6
Składniki:
filet z piersi kurczaka 500 g
kostka rosołowa 1 szt.
makaron 300 g
pieczarki 300 g
brokuły 6 szt.
cebula 1 szt.
ser Rycki Edam 100 g
pieprz do smaku
Sposób przygotowania:

  1. Ugotować makaron al dente.
  2. Piersi kurczaka pokroić w kostkę 1x1 cm, cebulę w plastry, a pieczarki w ćwiartki.
  3. Mięso doprawić do smaku przyprawami, oprószyć w mące, obsmażyć na patelni na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Dodać cebulę i pieczarki. Całość smażyć, aż zupełnie odparują soki z mięsa i grzybów.
  4. Dodać śmietanę i 300 ml zimnej wody. Całość gotować około 5 minut, aż sos zgęstnieje, a następnie doprawić kostką rosołową, dodać ugotowany makaron i posiekaną natkę pietruszki. Całość ułożyć na talerzu.
  5. Udekorować talerze brokułami i przekrojonymi na połówki pomidorami koktajlowymi.
  6. Całość posypać startym serem Rycki Edam.

Smacznego!

Zobacz także
Klasyczny amerykański burger z grilla
ok. 30 minut 4
Kotleciki ryżowe z boczkiem i serem
30 minut 2
Grillowane papryki z kuskusem i serami
50 min. 2