„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.

Operacja mająca na celu zakup nowoczesnych technologicznie urządzeń do badania mleka oraz pakowania sera i proszku serwatkowego w Spółdzielni Mleczarskiej Ryki, co przyczyni się do innowacyjności procesu, współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

Kotleciki ryżowe z boczkiem i serem
30 minut 2
Składniki:
ryż 200g
bulion na włoszczyźnie 1 szt
cebula 1 szt.
wędzony boczek 100 g
jajko 1 szt.
Rycki Edam 100 g.
curry 1 łyżeczka
margaryna 1 łyżka
Sposób przygotowania:

Kotleciki ryżowe to pomysł na szybkie i sycące danie. Polecamy je wszystkim, którzy lubią oryginalne smaki.

  1. Cebulę obierz i drobno posiekaj, a następnie zeszklij na margarynie.
  2. Do cebuli dodaj ryż i całość zalej wodą tak, by przykryła ryż na około 1 centymetra wysokości, dodaj bulionetkę. Całość delikatnie wymieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie odstaw ryż do ostygnięcia mieszając go od czasu do czasu.
  3. Z ugotowanego ryżu przygotowuj ciasto. Zetrzyj ser żółty i wraz z rozmąconymi jajkami, smażonym boczkiem z cebulą dodaj do ryżu i wymieszaj. Możesz dodać łyżkę maki pszennej - poprawi ona konsystencję ciasta i dzięki niej kotleciki nie będą się rozpadały.
  4. Z masy ryżowej uformuj 8-10 placków i podsmaż je z obu stron na złoty kolor. Podawaj samodzielnie lub jako dodatek do mięs i ryb.

Smacznego!

Zobacz także
Sałatka z karczochami i żółtym serem
15 min 2-3
Pieczony makaron z pomidorami i serem
1h 20min 4
Grillowana kanapka z indykiem i serem
ok. 15 minut 2
Polski
English