„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.

Operacja mająca na celu zakup nowoczesnych technologicznie urządzeń do badania mleka oraz pakowania sera i proszku serwatkowego w Spółdzielni Mleczarskiej Ryki, co przyczyni się do innowacyjności procesu, współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

Klasyczny amerykański burger z grilla
ok. 30 minut 4
Składniki:
mięso wołowe mielone 1/2 kg
Rycki Edam lub Rycki Edam Naturalnie Wędzony ok. 20 - 25 dag (w plastrach)
cebula 2 sztuki
jajko 1 sztuka
bułka tarta 2 łyżki
słodka papryka w proszku 1 łyżeczka
sałata kilka listków
pomidor 2 sztuki
Sposób przygotowania:

Klasyczny amerykański burger to potrawa z którą poradzą sobie nawet osoby niezbyt pewnie czujące się w kuchni. Prezentowaną przez nas formułę można swobodnie wzbogacać o dodatkowe składniki takie jak wędzony boczek, czy czerwona, zielona lub żółta papryka.

  1. Wymieszać ze sobą wszystkie składniki na hamburgera: zmielone mięso, pokrojoną w kostkę (lub startą) jedną cebulę, jajko, bułkę tartą, słodką paprykę w proszku, wyciśnięty czosnek, sól i pieprz. Mieszać do połączenia składników.
  2. Podzielić mięso na 4 równe części. Uformować z nich kule, a następnie rozgnieść je w formę hamburgera. Na środku zrobić drobne wgłębienie, by hamburger był w tym miejscu cieńszy, a grubszy na brzegach.
  3. Na grillu ustawić żeliwną patelnię. Po jej rozgrzaniu wlać 1 - 2 łyżki oleju.
  4. Hamburgera smażyć ok. 5-6 minut z jednej strony. Przekręcić i drugą stronę smażyć kolejne 3-4 minuty. Hamburger mniej wysmażony, a bardziej krwisty uzyskać można skracając smażenie pierwszej ze stron o ok. 2 minuty.
  5. Pod koniec smażenia na hamburgerach ułożyć plastry sera Rycki Edam lub Rycki Edam Naturalnie Wędzony. Poczekać do momentu rozpuszczenia się sera.
  6. W tym samym czasie przekrojone na połówki bułki lekko podpiec na grillu.
  7. Po zdjęciu z grilla połówki bułek posmarować sosem, ułożyć na nich liście sałaty i hamburgery oraz przykryć kolejno warstwami z pomidora, ogórka i krążków cebuli.
  8. Całość przed przykryciem drugą połówką bułki polać do smaku ketchupem i musztardą.

Smacznego!

Zobacz także
Grillowana kanapka z indykiem i serem
ok. 15 minut 2
Sałatka z żółtym serem, łososiem i makaronem
15 min. 2
Faszerowane ziemniaki z grilla
ok. 30 minut 3-4
Polski
English