„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.

Operacja mająca na celu zakup nowoczesnych technologicznie urządzeń do badania mleka oraz pakowania sera i proszku serwatkowego w Spółdzielni Mleczarskiej Ryki, co przyczyni się do innowacyjności procesu, współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

Grillowane papryki z kuskusem i serami
50 min. 2
Składniki:
Papryka 2 szt.
Kasza kus kus 0,5 szklanki
czerwona cebula 1 szt.
Ser feta 50 g
Ser Gouda 50 g
ser camembert 50 g
Pomidor 1 szt.
Sól Pieprz
Sposób przygotowania:

Nadejście jesieni to doskonała okazja na wykorzystanie jej skarbów, dlatego proponujemy dziś przygotowanie grillowanych papryk z kus kusem i serem. Taka forma papryk może być dodatkiem do dań głównych lub samodzielną potrawą.

  1. Papryki dokładnie myjemy i wykrawamy gniazdo. Kroimy na pół tak, aby powstały dwie łódki. Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 5 minut.
  2. Sery, pomidora oraz czerwoną cebulę kroimy w kosteczkę. Mieszamy z kaszą. Doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Napełniamy papryki farszem. Dociskamy tak, aby farsz przylegał do papryki.
    Całość grillujemy je na ruszcie do momentu aż papryki zmiękną, a sery ładnie się rozpuszczą.

    Na początku grillowania możemy je odwrócić aby wierzch ładnie się przypiekł.

Smacznego!

Zobacz także
Pieczony makaron z pomidorami i serem
1h 20min 4
Pizza ze szpinakiem
1h 30min 2-3
Zapiekanka ziemniaczana z pomidorami
około 1 godziny 2-3
Polski
English