„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.

Operacja mająca na celu zakup nowoczesnych technologicznie urządzeń do badania mleka oraz pakowania sera i proszku serwatkowego w Spółdzielni Mleczarskiej Ryki, co przyczyni się do innowacyjności procesu, współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

Grillowana kanapka z indykiem i serem
ok. 15 minut 2
Składniki:
szynka z indyka kilka plastrów ok. 10 dag
pieczona wołowina kilka plastrów ok. 10 dag
Rycki Maasdam lub Gouda kilka plastrów ok. 10 dag
bagietka lub chleb tostowy bagietka - 2 sztuki, chleb - 4 sztuki
ogórek (korniszon lub kiszony) 2 - 3 sztuki
pomidor 1 sztuka
masło
musztarda
Sposób przygotowania:

Grillowane kanapki to pozornie żadna filozofia – ser, trochę mięsa i … gotowe. Przy ich przygotowaniu można pokusić się jednak o różne kombinacje. Barierą jest tu jedynie nasza wyobraźnia i smak. Poniżej prezentujemy przepis na grillowaną kanapkę z indykiem, pieczoną wołowiną i serem. Potrawa przygotowana jako pierwsza, na pewno skróci czas oczekiwania na kolejne dania z grilla.

  1. Przekroić bagietkę na pół lub przygotować dwie kromki chleba.
  2. Na pierwszej, wierzchniej części rozsmarować musztardę i ułożyć cienkie plasterki ogórka i plastry sera.
  3. Drugą, dolną część posmarować od wewnątrz masłem i ułożyć cienkie plasterki szynki z indyka i pieczonej wołowiny oraz pokrojony w talarki pomidor.
  4. Złożyć obie części razem, mocno zaciskając. Bagietkę lub chleb można usztywnić wkłuwając w nie patyczek do szaszłyków.
  5. Opiekać na grillu minimum 5 minut, do momentu roztopienia się sera.

Smacznego!

Zobacz także
Zapiekanka makaronowa z dynią i kurczakiem
1h 40min 3
Pierś z kurczaka nadziewana żółtym serem
20 min. 2
Zapiekanka ziemniaczana z pomidorami
około 1 godziny 2-3