„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.

Operacja mająca na celu zakup nowoczesnych technologicznie urządzeń do badania mleka oraz pakowania sera i proszku serwatkowego w Spółdzielni Mleczarskiej Ryki, co przyczyni się do innowacyjności procesu, współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

Faszerowane pieczarki z grilla
ok. 30 minut 2-3
Składniki:
pieczarki 12 sztuk (duże)
cebulka 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
sok z cytryny 1 sztuka (mała)
Rycki Edam Naturalnie Wędzony lub Rycki Maasdam ok 25 - 30 dag
sól
pieprz
bazylia
Sposób przygotowania:

Często przygotowując grilla skupiamy się jedynie na potrawach z mięsa. To błąd, bo równie dobrze jak krwisty stek smakują również ... warzywa i owoce z grilla. Tym razem proponujemy faszerowane pieczarki, które są doskonałym urozmaiceniem grillowego menu i świetną propozycją także dla osób preferujących lżejszą dietę.

  1. Umyć pieczarki i odciąć nóżki tak by w ich miejscu pozostawić lekkie wgłębienie.
  2. Zetrzeć nóżki pieczarek na tarce. Do salaterki dolać soku z cytryny oraz dodać drobno posiekaną cebulkę, natkę pietruszki i czosnek. Całość doprawić do smaku przyprawami.
  3. Kapelusze pieczarek posmarować sokiem z cytryny.
  4. Zetrzeć ser na tarce z cienkimi oczkami.
  5. Wyłożyć farsz na pieczarki. Posypać startym serem. Grillować na rozgrzanym ruszcie około 20 minut.

Smacznego!

Zobacz także
Kopertki serowe
40 minut 5
Klasyczny amerykański burger z grilla
ok. 30 minut 4
Omlet z żółtym serem
ok. 15 minut 2
Polski
English