„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.

Operacja mająca na celu zakup nowoczesnych technologicznie urządzeń do badania mleka oraz pakowania sera i proszku serwatkowego w Spółdzielni Mleczarskiej Ryki, co przyczyni się do innowacyjności procesu, współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

16.09.2017
Święto Kukurydzy Osiny 2017

8 września w RZD Kępa (gospodarstwo Osiny) po raz kolejny zorganizowany został Dzień Kukurydzy. Zebranych powitał pan prof. dr hab. Wiesław Oleszek dyrektor Naszego Instytutu, który wspólnie z prof. dr hab. Tadeuszem Michalskim – prezesem Polskiego Związku Producentów Kukurydzy przewodniczył referatowej części spotkania.

Wygłoszono 3 referaty:

  • Stan realizacji projektu LCAgri –  dr. hab. Jerzy Kozyra  – IUNG-PIB Puławy,
  • Dobra kiszonka z kukurydzy podstawą żywienia bydła – prof. dr hab. Tadeusz Michalski –  UP Poznań,
  • Możliwości precyzyjnego wysiewu kukurydzy siewnikiem MZURI w technologii strip-till –  Łukasz Lewandowski – dyrektor handlowy Agro-Land.

Na polu doświadczalnym 16 firm hodowlanych i nasiennych prezentowało około 100 odmian kukurydzy o różnych kierunkach użytkowania i wczesności dojrzewania. Ponadto swoje produkty przestawiło 10 firm produkujących nawozy, środki ochrony roślin, maszyny, narzędzia do uprawy, siewu i pielęgnacji kukurydzy.

Podczas prezentacji polowej odmian kukurydzy swoje stoisko miała także Spółdzielnia Mleczarska Ryki, która częstowała swoimi pysznymi serami.
Za zaproszenie do udziału w tym świecie kukurydzy dziękujemy Panu prof. dr hab. Jerzemu Księżakowi.