„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.

Operacja mająca na celu zakup nowoczesnych technologicznie urządzeń do badania mleka oraz pakowania sera i proszku serwatkowego w Spółdzielni Mleczarskiej Ryki, co przyczyni się do innowacyjności procesu, współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

02.10.2015
SM Ryki pełniła rolę Honorowego Gospodarza VIII Konferencji Woda i Ścieki w Przemyśle Spożywczym

Konferencję zorganizowała firma BMP, wydawca kwartalnika „Agro Przemysł”i portalwww.kierunekagro.pl . W konferencji, która odbyła się 1-2 października 2015 r.  udział wzięło około  250 specjalistów z zakresu gospodarki wodno-ściekowej z zakładów przemysłu spożywczego. Uczestników przywitał wiceprezes SM Ryki Grzegorz Kapusta, który opowiedział o zakładzie oraz przesłankach do podjęcia decyzji o budowie pierwszej, membranowej oczyszczalni ścieków w polskim mleczarstwie.  Podczas uroczystej kolacji wiceprezesa G. Kapusta odebrał  podziękowania oraz statuetkę dla Honorowego Gospodarza z rąk Adama Grzeszczuka, prezesa zarządu BMP.

Zainteresowanie uczestników wzbudził referat Leszka Nowaczyka z SM Ryki o doświadczeniach eksploatacyjnych membranowej oczyszczalni ścieków oraz wycieczka techniczna do zakładu. Uczestnicy zobaczyli zarówno nową oczyszczalnię ścieków MBR  jak również działy produkcyjne SM Ryki.

Rzeczywisty wygląd oczyszczalni i efekty jej działania wywarły duże wrażenie na zwiedzających. Podkreślano niewielkie  wymiary obiektu, wysokie efekty ekologiczne, niskie koszty eksploatacji oraz to, że w cenie zwykłej oczyszczalni można wybudować obiekt z tak nowoczesną technologią.

Prestiżowa rola Honorowego Gospodarza konferencji to nowe doświadczenie, które na pewno zaowocuje w  przyszłości. Ukazała potencjał i wizerunek SM Ryki jako nowoczesnego i otwartego na wyzwania producenta w branży spożywczej.