„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.

Operacja mająca na celu zakup nowoczesnych technologicznie urządzeń do badania mleka oraz pakowania sera i proszku serwatkowego w Spółdzielni Mleczarskiej Ryki, co przyczyni się do innowacyjności procesu, współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

22.09.2014
SM RYKI nagrodzona na II Ogólnopolskim Festiwalu Serów i Twarogów w Olsztynie

W dniach 13-14 września odbył się II Ogólnopolski Festiwal Serów i Twarogów w Olsztynie. Zorganizowała go Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego i Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich. W festiwalu wzięło udział 21 wystawców, w tym 15 producentów oraz 6 firm pracujących na rzecz serowarstwa i przemysłu mlecznego. Według szacunków organizatorów w dwudniowym festiwalu uczestniczyło ok. 5 tys. osób.

Momentem kulminacyjnym festiwalu było ogłoszenie wyników plebiscytu konsumenckiego i konkursu Serowy Król. Spółdzielnia Mleczarska RYKI zdobyła dwie nagrody: w kategorii serów długodojrzewających za CEZAR oraz w kategorii serów dojrzewających wędzonych za HIT z RYK wędzony. Ponadto otrzymaliśmy tytuł HIT SEROWY za ser typu holenderskiego z przyprawami – CYMES.

Wszystkim, którzy przyczynili się do osiągnięcia naszego sukcesu serdecznie dziękujemy.