„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.

Operacja mająca na celu zakup nowoczesnych technologicznie urządzeń do badania mleka oraz pakowania sera i proszku serwatkowego w Spółdzielni Mleczarskiej Ryki, co przyczyni się do innowacyjności procesu, współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

11.04.2015
SM RYKI inwestuje 10 mln zł w nowoczesną linię do konfekcji sera

Spółdzielnia Mleczarska Ryki, jeden z największych producentów sera dojrzewającego w Polsce, podpisała kontrakt na budowę nowoczesnej linii do konfekcjonowania sera. Będzie to jedna z najnowocześniejszych tego typu inwestycji w branży mleczarskiej. Pierwsze opakowania ze sztandarowym wyrobem –  „Ryckim Edamem” oraz trzema innymi, cenionymi przez klientów serami, będą dostępne na rynku już w sezonie letnim.

Kontrakt w wysokości 10 mln złotych został podpisany w marcu br. Spółdzielnia zakupi linię do krojenia sera firmy Weber oraz specjalistyczną linię do jego pakowania, który dostarczy Multivac. Nowa inwestycja zapewni SM Ryki m.in. niezależność w zakresie konfekcjonowania sera, gdyż do tej pory usługi te były zlecane na zewnątrz. Wraz z wprowadzeniem nowej linii, zostanie wybudowany także magazyn oraz pomieszczenia biurowe.

W naszej ofercie mamy szeroką gamę serów konfekcjonowanych. Rycki Edam, Gouda, Ramzes oraz Hit z Ryk Light są dostępne w wygodnych opakowaniach typu „otwórz – zamknij”. Można je znaleźć w dużych sieciach, dyskontach oraz mniejszych sklepach. Dlatego już od dłuższego czasu rozważaliśmy inwestycję w samodzielną linię do konfekcji serów żółtych. Na podjęcie decyzji w tej sprawie niewątpliwie wpłynął fakt, że nasze sery w plastrach cieszą się bardzo dużym zainteresowaniem konsumentów. Mimo aktualnej, trudnej sytuacji na rynku, jesteśmy przekonani, że decyzja o zakupie nowej linii jest uzasadniona ekonomicznie. Z pewnością przyniesie nam większą niezależność oraz kontrolę nad produkcją, a co za tym idzie, także utrzymywanie wysokiej jakości serów, z której jesteśmy znani na rynku – podkreśla Jerzy Pyza, Prezes Spółdzielni Mleczarskiej RYKI.

Nowa inwestycja SM RYKI jest – na przestrzeni kilku miesięcy – kolejnym tak dużym przedsięwzięciem producenta serów dojrzewających. W styczniu br. została uruchomiona ekologiczna oczyszczalnia ścieków, która jest obecnie najnowocześniejszym tego typu obiektem w branży mleczarskiej.

Jej budowa trwała zaledwie osiem miesięcy. Dzięki temu Spółdzielnia uzyskała pełną samodzielność w zakresie oczyszczania ścieków. Obiekt, we współpracy z dostawcą z Japonii, został wybudowany w technologii membranowej, która daje znacznie lepszy efekt ekologiczny niż rozwiązania konwencjonalne. Koszt inwestycji wyniósł 10 mln zł, z czego większość została sfinansowana z preferencyjnej pożyczki udzielonej przez Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Lublinie.

Polski
English