„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.

Operacja mająca na celu zakup nowoczesnych technologicznie urządzeń do badania mleka oraz pakowania sera i proszku serwatkowego w Spółdzielni Mleczarskiej Ryki, co przyczyni się do innowacyjności procesu, współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

04.09.2018
Sery z Ryk BEZ LAKTOZY

Nietolerancja laktozy, czyli dwucukru, który jest składnikiem mleka,  to jedna z częstszych dolegliwości, jakie dotykają naszą populację.

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów, a także po to, by podnieść ich świadomość zakupową, Spółdzielnia Mleczarska Ryki wprowadza na opakowania swoich produktów (sery w blokach, plastrach oraz kostkach) specjalne oznaczenie, które informuje o braku laktozy w składzie serów żółtych.

Warto podkreślić, że osoby, u których stwierdzono nietolerancję laktozy, mogą w pełni bezpiecznie spożywać żółte sery. Laktoza jest bowiem rozkładana w trakcie naturalnego procesu dojrzewania serów podpuszczkowych.