„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.

Operacja mająca na celu zakup nowoczesnych technologicznie urządzeń do badania mleka oraz pakowania sera i proszku serwatkowego w Spółdzielni Mleczarskiej Ryki, co przyczyni się do innowacyjności procesu, współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

01.10.2015
Ryckie sery królują na Festiwalu w Olsztynie

W dniach 12-13 września 2015 r. odbyło się Ogólnopolskie Święto Sera – III Festiwal Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa, organizowany przez Katedrę Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko – Mazurskiego oraz Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich. SM RYKI zdobyła 2 nagrody: nagrodę konsumentów -tytuł Serowego Króla oraz tytuł Hit Serowy.

Tytuł Serowego Króla w kategorii serów dojrzewających wędzonych zdobyliśmy za zestaw serów: Hit z Ryk, Cymes, Ramzes oraz Zamojski. Natomiast tytuł Hit Serowy otrzymaliśmy za sery Cymes wędzony oraz Cymes z przyprawami.

Ponadto Spółdzielnia Mleczarska RYKI została wyróżniona medalem z okazji 70-lecia WNOŻ UWM w Olsztynie, za długoletnią i owocną współpracę  z Uniwersytetem Warmińsko-Mazurskim.

Dużą satysfakcję sprawiło nam również zainteresowanie naszym stoiskiem grillowym, na którym serwowaliśmy pyszne przekąski z wędzonych ryb, zapiekane z ryckimi serami. Serdecznie dziękujemy wszystkim festiwalowym gościom i mamy nadzieję, że zobaczymy się w przyszłym roku na kolejnej edycji Festiwalu Serów i Twarogów!