„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.

Operacja mająca na celu zakup nowoczesnych technologicznie urządzeń do badania mleka oraz pakowania sera i proszku serwatkowego w Spółdzielni Mleczarskiej Ryki, co przyczyni się do innowacyjności procesu, współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

13.03.2019
Nowe trendy w żywieniu bydła mlecznego w kraju i za granicą

26 lutego 2019 w Okrzei odbyło się spotkanie z producentami mleka, z cyklu szkoleń firmy Blattin i Adifeed, przy współorganizacji ze Spółdzielnią Mleczarską Ryki.
Licznie zgromadzeni uczestnicy konferencji mieli możliwość spotkania się z międzynarodową obsadą wykładowców i wymiany poglądów na temat odchowu cieląt i żywienia krów mlecznych. Prelegentami byli:

William Woodley – konsultant żywieniowy i specjalista ds. „uwalniania potencjału” stad mlecznych w firmie Woodley Dairy Direction w Kanadzie. Jego doświadczenie zawodowe to blisko 40 lat pracy w przemyśle mleczarskim.

Frank Timmreck – konsultant żywieniowy Blattin Mineralfutterwerk Seitschen GmbH & Co. KG współpracujący z największymi niemieckimi gospodarstwami. Od ponad 20 lat zajmuje się żywieniem bydła. Specjalizuje się w zagadnieniach związanych z przygotowaniem kiszonek oraz odchowem i żywienie cieląt.

Prof. dr hab. inż. Zygmunt Maciej Kowalski – kierownik Katedry Żywienia i Dietetyki Zwierząt Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Krajowy ekspert w dziedzinie żywienia bydła mlecznego.

Dr inż. Krzysztof Białoń – Dyrektor Działu Żywienia Bydła i Trzody Chlewnej. Doktor nauk rolniczych specjalizujący się w chorobach metabolicznych krów mlecznych. Praktyk i hodowca. Specjalista z zakresu żywienia krów mlecznych i bydła opasowego. Wieloletni konsultant ds. fitobiotyków oraz probiotyków współpracujący z licznymi ośrodkami badawczymi na całym świecie.

Odchów cieląt to podstawa opłacalnej produkcji mleka. Systemy i programy odchowu cieląt zmieniają się regularnie co kilka lat i wciąż trwa dyskusja na temat tego, co jest lepsze. Ciągle prowadzone są doświadczenia mające na celu określenie możliwości pobierania paszy i związanych z tym przyrostów. Cielęta odchowuje się na różne sposoby i w różnych systemach: pojedynczo w kojcach, pojedynczo w budkach, grupowo w budkach. Każdy z systemów ma swoje plusy i minusy, nie mniej jednak cielęta są najważniejszym etapem w hodowli wysokowydajnych krów.
Żywienie zwierząt to kolejna bardzo ważna sprawa, a szczególnie w obliczu nowych wymagań i ograniczeń, np. GMO. Żywienie paszami bez GMO wydaje się bardzo proste w teorii. Nie lada wyzwaniem jest jednak ustalenie dawki paszy, bez użycia soi, dla wysokowydajnej krowy, produkującej ponad 50 litrów mleka.
Żywieniowcy z całego świata szukają nowych rozwiązań – jak zbilansować żywienie z pominięciem soi. Wraca się do pasz, o których trochę zapomnieliśmy, odkrywając ich „nowe” właściwości, dotychczas niedoceniane.
Często walczymy ze starymi mitami dotyczącymi między innymi śruty rzepakowej, która notabene jest źródłem cennego białka. Kolejną zaletą śruty rzepakowej, poza bogatym składem aminokwasowym, jest szeroka dostępność tego produktu na rynku polskim, ponieważ śruta ta jest produkowana w Polsce w ogromnych ilościach.
Żywienie krów mlecznych to bilans białka i energii z pasz objętościowych oraz uzupełnienie tego paszami treściwymi. Przy bardzo wysokich wydajnościach musimy szukać nowych rozwiązań, jakimi są tłuszcze chronione. Samo zastosowanie tłuszczów chronionych to za mało – liczy się skład takiego tłuszczu, czyli zawartość poszczególnych kwasów tłuszczowych. Wiemy też jakie kwasy tłuszczowe powinny być używane w żywieniu w poszczególnych fazach laktacji, aby osiągnąć maksymalne ich wykorzystanie.
Konsumenci oczekują od branży spożywczej coraz bezpieczniejszych rozwiązań i produkowania bezpiecznej żywności, ale co to oznacza?
Produkcja żywności powinna być prowadzona w sposób świadomy i odpowiedzialny, mająca na celu zapewnienie najwyższych standardów bezpieczeństwa. Konsumenci stawiają na produkty bez konserwantów, sztucznych barwników, czy środków chemicznych wspomagających smak. Ustawodawstwo wielu krajów wychodzi naprzeciw tym wymaganiom i nakazuje pozbywanie się z żywienia zwierząt antybiotyków oraz substancji mających podobne znaczenie, proponując w zamian roślinne preparaty poprawiające wykorzystanie paszy i procesów trawiennych. Podobnie ma się sprawa z leczeniem zwierząt, gdzie coraz częściej mówi się o ograniczaniu ilości używanych lekarstw. Mając taką wiedzę, musimy dyskutować o elementach profilaktyki i o postępowaniu, które ma na celu zastąpienie leków. Na rynku są dostępne środki żywienia zwierząt, które w naturalny sposób zabezpieczają nasze zwierzęta przed chorobami oraz poprawiają apetyt i stymulują procesy trawienne i o nich należy pamiętać.
Spółdzielnia Mleczarska Ryki, jako świadomy i odpowiedzialny producent żywności, już teraz pochyla się nad problemem pozyskiwania surowca do produkcji sera najwyższej jakości, zapraszając hodowców na spotkania z ekspertami, naukowcami, ale też praktykami.
Podsumowując konferencję, musimy zdać sobie sprawę, że coraz większa odpowiedzialność za bezpieczeństwo konsumentów spoczywa na rolnikach oraz zakładach produkujących żywność. Produkcja żywności w odpowiedzialny sposób, na każdym jej etapie, może zagwarantować sukces.
Dziękując wszystkim za przybycie na konferencję, zapraszamy na kolejne jej edycje.

Polski
English