„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.

Operacja mająca na celu zakup nowoczesnych technologicznie urządzeń do badania mleka oraz pakowania sera i proszku serwatkowego w Spółdzielni Mleczarskiej Ryki, co przyczyni się do innowacyjności procesu, współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

19.08.2014
Mleczne z natury w Hotelu Polesie

15 sierpnia nad jeziorem Bielskim Spółdzielnia Mleczarska Ryki wraz z Hotelem & SPA Polesie zorganizowały piknik rodzinny. Podczas eventu można było zapoznać się z nową dewizą SM Ryki oraz spróbować serowych produktów z oferty spółdzielni.

Na okolicznych mieszkańców i wczasowiczów odpoczywających nad jeziorem czekało wiele atrakcji. Program przygotowano zarówno pod kątem dzieci, jak i dorosłych. Wśród atrakcji pikniku znalazły się liczne konkursy, quizy i zabawy związane z serem, między innymi podnoszenie eurobloku sera na czas.

Swoje umiejętności zaprezentował iluzjonista Karol Sanetti, wieczór zaś uświetnił koncert polskich szlagierów w wykonaniu Michała Wójciaka – finalisty programu „Must Be The Music”.  Hotel na tydzień wprowadził do karty dań ryckie sery, tak by goście restauracji mogli je skosztować w wydaniu autorskim szefa kuchni Jacka Kulika. Również podczas pikniku goście mieli okazję degustować jego przekąski z ryckiego sera. Dla uczestników piknikowej zabawy przygotowano wiele atrakcyjnych nagród, między innymi vouchery na pobyt w Hotelu Polesie oraz możliwość wzniesienia się nad ziemię balonem SM Ryki. Imprezę poprowadził aktor i konferansjer Piotr Szwedes.