„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.

Operacja mająca na celu zakup nowoczesnych technologicznie urządzeń do badania mleka oraz pakowania sera i proszku serwatkowego w Spółdzielni Mleczarskiej Ryki, co przyczyni się do innowacyjności procesu, współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

30.03.2018
Konferencja MASTITIS

22 marca 2018 r. w ośrodku konferencyjno – wypoczynkowym w Biardach k. Łukowa odbyła się Konferencja dla producentów mleka. Głównym tematem wykładów była jakość mleka surowego pozyskiwanego od krów mlecznych.

Jednym z największych problemów hodowców przy produkcji mleka na całym świecie jest wysoka zawartość komórek somatycznych, choroby wymion i związane z tym komplikacje. Problemy z mastitis mogą wynikać z:

  • przyczyn środowiskowych – system utrzymania krów
  • przyczyn środowiskowych – system dojenia krów
  • przyczyn zdrowotnych
  • przyczyn żywieniowych

Na spotkaniu wykładowcy skupili się na podstawach żywienia w okresie okołoporodowym, kiedy tego mleka jest najwięcej i wtedy jest też najwięcej chorób wymienia.

Wszystkie krowy po wycieleniu mają deficyt energetyczny. Im większy deficyt energii, tym większe problemy ze zdrowiem krowy, co objawia się mniejszym apetytem, a co za tym idzie: zmniejszającą się produkcja mleka, brakiem rui, zmniejszającą się odpornością zwierzęcia co może skutkować zapaleniami wymienia. Aby uniknąć takich sytuacji, należy zadbać o sztukę już na początku okresu zasuszenia. Dbając o dobrą kondycję przez okres wcześniejszej laktacji, łatwiej jest nam zadbać o kondycję w okresie zasuszenia i w okresie okołoporodowym. Dbając jednocześnie o dobry apetyt krowy, dbamy o wysoką wydajność i zdrowotność.

Jak twierdzą hodowcy krów mlecznych, walka z mastitis przypomina przysłowiową walkę z wiatrakami. Tę walkę można jednak wygrać poprzez profilaktykę i pilnowanie czystości przy podawaniu leków, zachowaniu programów szczepień czy leczenia.

Bardzo ważna jest współpraca hodowcy z lekarzem weterynarii ale też współpraca z doradcą żywieniowym i inseminatorem. Dopiero zebrane wszystkie sugestie i wyciągnięte z nich wnioski dają efekt.

Wymagania dla mleka surowego określone są w Rozporządzeniu (WE) Nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29.04.2009 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego i wynoszą ≤ 400 000 komórek somatycznych w 1 ml mleka.