„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.

Operacja mająca na celu zakup nowoczesnych technologicznie urządzeń do badania mleka oraz pakowania sera i proszku serwatkowego w Spółdzielni Mleczarskiej Ryki, co przyczyni się do innowacyjności procesu, współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

19.08.2019
Komunikat nr 2 dotyczący ostrzeżenia GIS

Ryki, 19.08.2019

W opisanej w oświadczeniu Zarządu SM Ryki z dnia 17.08.2019 partii sera Gouda w plastrach (nr partii: 290351, z datą przydatności do spożycia 06.09.2019) wykryto śladowe ilości Listeria monocytogenes.

W związku z tym, informujemy, że wyniki przeprowadzonych badań, dotyczących zawartości tej bakterii, spełniają normy unijne (są ponad dziesięciokrotnie niższe) opisane w Rozporządzeniu Komisji (WE) NR 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych.

Ponadto, Zarząd SM Ryki dysponuje badaniami wykonanymi na potrzeby weryfikacji tej informacji potwierdzającymi spełnienie kryteriów bezpieczeństwa żywności wg wyżej wymienionego rozporządzenia. Badania te zostały przeprowadzone w niezależnych, akredytowanych laboratoriach — raporty analityczne w załączeniu.

Jednocześnie informujemy, że pozostała produkcja prowadzona jest pod wzmożonym nadzorem wewnętrznym, jak i Powiatowego Lekarza Weterynarii, a przeprowadzone badania w pozostałych produktach nie wykazały obecności tego typu bakterii.

Oświadczamy, że produkowane w zakładzie SM Ryki sery są bezpieczne i nie stanowią zagrożenia dla zdrowia.

Zarząd SM Ryki

Raporty analityczne do pobrania

Polski
English