Sałatka z czerwoną fasolą i żółtym serem podana na białym talerzu.
25.06.2025
Przepis na sałatkę z czerwoną fasolą i żółtym serem

Szukasz przepisu na szybką i sycącą kolację z żółtym serem? Ta sałatka z czerwoną fasolą i żółtym serem to strzał w dziesiątkę! Jest prosta, kolorowa i naprawdę smaczna – sprawdzi się na imprezie, grillu, albo jako szybka kolacja.

Słodka kukurydza, soczysty ananas i wyrazisty ser Rycki Maasdam lub klasyczny Rycki Edam w kostce tworzą razem pyszną, lekko słodko-słoną kompozycję. Pokochasz to połączenie od pierwszego kęsa!

Składniki

  • 1 puszka odsączonej czerwonej fasoli
  • 1 puszka odsączonej kukurydzy
  • 150 g sera Ryckiego Maasdam lub Ryckiego Edam, pokrojonego w drobną kostkę
  • 4–5 plastrów ananasa z puszki, pokrojonych w kostkę
  • 1 mała czerwona cebula, drobno posiekana
  • 3–4 łyżki majonezu (lub pół na pół z jogurtem naturalnym)
  • Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • Kilka listków świeżej natki pietruszki lub kolendry do dekoracji

 
Sposób przygotowania

  1. Zacznij od dokładnego odsączenia czerwonej fasoli i kukurydzy i wsyp je do dużej miski.
  2. Dodaj pokrojonego ananasa oraz posiekaną czerwoną cebulę.
  3. Wrzuć pokrojony w kostkę ser Rycki Maasdam lub Rycki Edam.
  4. W osobnej miseczce wymieszaj majonez (lub jego lżejszą wersję z jogurtem) i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Polej sałatkę przygotowanym sosem i delikatnie wymieszaj wszystkie składniki.
  6. Posyp natką pietruszki lub kolendrą i… gotowe! Odstaw na 15 minut do lodówki, żeby smaki się przegryzły.

 
Szybka, prosta i zawsze robi wrażenie – sałatka z czerwoną fasolą i żółtym serem to doskonały wybór na każdą okazję. Przygotujesz ją w zaledwie kilka minut, a zniknie z talerza jeszcze szybciej!

Polski
English
PROW 2014–2020
Etap IEtap II
ryckiedam.eu
Laureat
„Marka Lubelskie”