„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.

Operacja mająca na celu zakup nowoczesnych technologicznie urządzeń do badania mleka oraz pakowania sera i proszku serwatkowego w Spółdzielni Mleczarskiej Ryki, co przyczyni się do innowacyjności procesu, współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

24.10.2013
Tytuł „Doceń polskie” dla ryckich serów

„Hit z Ryk”, „Cezar”, „Rycki Edam” i „Ramzes” to sery, które zdobyły tytuł TOP PRODUKT i certyfikaty „Doceń polskie” w ramach Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego, organizowanego pod patronatem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wyróżnienie to jest dowodem najwyższej jakości produktów oferowanych przez Spółdzielnię Mleczarską Ryki.

Certyfikat „Doceń polskie” potwierdza, że nagrodzony nim artykuł spożywczy posiada tzw. polski akcent (jest produkowany w naszym kraju, z rodzimych składników, zgodnie z tradycyjną recepturą) i co istotne – zdobył wysokie noty od Loży Ekspertów programu. Członkowie tego pięcioosobowego grona oceniają wszystkie produkty biorące udział w audycie. Każdy ekspert przyznaje żywności punkty w skali 1-10 za smak, wygląd oraz stosunek jakości artykułu do jego ceny. Certyfikat  zdobywają tylko te produkty, którym Loża przyzna wysokie noty. Otrzymanie maksymalnej liczby punktów pozwala zyskać także tytuł TOP PRODUKT.

Podczas gali dziesiątej edycji programu certyfikacji „Doceń polskie”, która odbyła się 23 października w Krakowie, godło promocyjne i tytuł TOP PRODUKT przyznano wszystkim czterem wyrobom SM Ryki biorącym udział w tegorocznym programie.

Godło „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT otrzymały sery: 

  • Hit z Ryk – niskokaloryczny ser typu holenderskiego o lekko pikantnym smaku. Wyróżnia się jednolitym miąższem oraz okrągłymi oczkami,
  • Cezar” – ser wyróżniający się długim procesem dojrzewania i charakterystycznym czarnym opakowaniem – zarezerwowanym dla serów o najwyższej jakości,
  • Rycki Edam” – ser typu holendersko – szwajcarskiego, cechujący się łagodnym, lekko orzechowym smakiem, a także dużymi okrągłymi bądź owalnymi oczkami,
  • Ramzes” – wędzony ser  typu holendersko – szwajcarskiego, charakteryzującym się łagodnym, lekko orzechowym smakiem oraz niepowtarzalnym zapachem uzyskanym w procesie naturalnego wędzenia.
Polski
English