„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.

Operacja mająca na celu zakup nowoczesnych technologicznie urządzeń do badania mleka oraz pakowania sera i proszku serwatkowego w Spółdzielni Mleczarskiej Ryki, co przyczyni się do innowacyjności procesu, współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

Nasza firma
SM Ryki

Długoletnia tradycja i nowoczesna technologia. Od 90 lat Spółdzielnia Mleczarska Ryki łączy doświadczenie wielu pokoleń mistrzów serowarstwa, opracowane przez nich unikalne receptury oraz innowacyjność. To sprawia, że SM Ryki zaliczana jest dziś do najlepszych polskich producentów serów dojrzewających, a nasze produkty wyróżniają się niepowtarzalnym smakiem i najwyższą jakością.

Co nas wyróżnia?

Bez konserwantów

Nasz sery nie zawierają konserwantów i jest to zwizualizowane na opakowaniach w formie czytelnego „stempla”

Źródło wapnia

Podaż wapnia jest szczególnie ważna w diecie dzieci - ze względu na wzrost oraz kobiet - ze względu na profilaktykę osteoporozy

100% mleka

Nasze sery produkowane są wyłącznie z mleka krowiego

Mleko najwyższej jakości

Nasze sery są produkowane z mleka, które pochodzi z najczystszych ekologicznie terenów Lubelszczyzny

Wędzone

Wybrane gatunki serów wędzimy w niskich temperaturach na drewnie olchowo-bukowym

Seria dla osób aktywnych

Nasze sery wspierają kondycję fizyczną, naturalnie i zgodnie z najnowszą wiedzą o dietetyce

Smaczne przepisy
Tarta z żółtym serem
1 h 4
Historia

Spółdzielnia Mleczarska RYKI rozpoczęła swoją działalność w 1926 roku w piwnicach skromnego drewnianego budynku, który był siedzibą kasy spółdzielczej. Wówczas to członkowie Towarzystwa Organizacji Kółek Rolniczych podjęli decyzję o powołaniu zakładu specjalizującego się w produkcji masła. Co ciekawe, ówcześni spółdzielcy skupowali zaledwie 120 litrów mleka na dobę.
Kolejne przekształcenia spowodowały, że w latach 50-tych zakład został odgórnie upaństwowiony – powstał Powiatowy Zakład Mleczarski w Garwolinie, oddział w Rykach. Dopiero w 1954 roku zaczął funkcjonować Samodzielny Zakład Mleczarski, który zajmował się produkcją masła, twarogu oraz serów dojrzewających.

W czerwcu 1972 roku oddano do użytku nowoczesny zakład mleczarski o docelowej mocy produkcyjnej 100 tys. litrów na dobę, który mieścił się przy ulicy Żytniej (obecna siedziba SM Ryki). Od tej chwili datuje się również dynamiczny rozwój zakładu: