„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.

Operacja mająca na celu zakup nowoczesnych technologicznie urządzeń do badania mleka oraz pakowania sera i proszku serwatkowego w Spółdzielni Mleczarskiej Ryki, co przyczyni się do innowacyjności procesu, współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

Zupa serowa ze szparagami i bekonem
45 min. 2-3
Składniki:
ser Cymes 20 dag
ser Zamojski z Ryk 20 dag
bekon 10 dag
ziemniaki 0,8 do 1 kg
cebula 1 mała sztuka
szparagi 25 dag
bulion z kurczaka 0,5 litra
czosnek 1 mały ząbek
Sposób przygotowania:

Ten przepis to bardzo dobra propozycja na letnie upały. Choć składniki są dość proste, przygotowanie potrawy wymaga jednak nieco zaangażowania. Wymaga ona więc czasu i lekkiego wysiłku, ale efekt końcowy zdecydowanie to wynagradza.

  1. Podsmażyć drobno posiekany bekon w dużej, głębokiej patelni, aż do zarumienienia. Wyjąć, ale na patelni pozostawić tłuszcz z bekonu. Na patelnię wrzucić pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i podsmażać na średnim ogniu, aż pojawienia się złotego koloru. Od czasu do czasu mieszać, by uniknąć spalenia.
  2. Do ziemniaków na patelni dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek. Podduszać razem na patelni. Usunąć połowę ziemniaków do miski, drugą połowę pozostawiając na patelni. Partię z miski zmielić w blenderze. Do patelni dolać bulionu z kurczaka. Doprawić solą i doprowadzić do wrzenia.
  3. Pokroić łodygi szparagów i dodać do garnka. Zmniejszyć temperaturę i dusić na wolnym ogniu. Dodać po pewnym czasie połowę podsmażonego boczku. Całość gotować do momentu, gdy szparagi i ziemniaki zmiękną i staną się Gotować, aż szparagi i ziemniaki uzyskają miękką konsystencję.
  4. Dodać oba rodzaje sera: Cymes i Zamojski z Ryk, mieszając aż do momentu stopienia. Zestawić z ognia i odczekać chwilę. Następnie dodać powoli śmietanę i kostki lodu, powoli mieszając całość. Gdy zupa będzie już letnia umieścić ją w blenderze i partiami przecierać aż do uzyskania gęstej, jednolitej konsystencji. Do zmielonej na blenderze części dodać drugą odłożoną wcześniej do miski. Wymieszać dokładnie i doprawić do smaku przyprawami. Postawić zupę ponownie na wolnym ogniu.
  5. Doprowadzić zupę do wrzenia, często mieszając. Po doprowadzeniu do wrzenia odstawić. przelać zupę do talerzy lub misek, a wierzch udekorować natką pietruszki.

Smacznego!

Zobacz także
Rolada serowo -szynkowa
1 h 4
Kotleciki ryżowe z boczkiem i serem
30 minut 2
Omlet z żółtym serem
ok. 15 minut 2
Polski
English