„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.

Operacja mająca na celu zakup nowoczesnych technologicznie urządzeń do badania mleka oraz pakowania sera i proszku serwatkowego w Spółdzielni Mleczarskiej Ryki, co przyczyni się do innowacyjności procesu, współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

Zapiekanka ziemniaczana z pomidorami
około 1 godziny 2-3
Składniki:
Ziemniaki 300 g – trzy średnie sztuki
Pomidory 260 g – dwie średnie sztuki
Ser Rycki Gouda 60 dkg
Zioła prowansalskie 3 g (1 łyżeczka)
Sól ½ łyżeczki
Sposób przygotowania:

To smaczna, jarska potrawa. Świetna propozycja na przykład na piątkowy obiad. Jej wykonanie nie jest trudne i czasochłonne, więc jest idealnym rozwiązaniem dla bardzo zapracowanych i zabieganych osób.

  1. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie około 20 minut. Następnie odcedzić i ostudzić.
  2. Ziemniaki i pomidory pokroić w plastry. W naczyniu żaroodpornym układać na przemian ziemniaki, pomidory, zioła, ser, aż do wyczerpania składników.
  3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut.

Smacznego!

Zobacz także
Sałatka z karczochami i żółtym serem
15 min 2-3
Kotleciki ryżowe z boczkiem i serem
30 minut 2
Faszerowane ziemniaki z grilla
ok. 30 minut 3-4