„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.

Operacja mająca na celu zakup nowoczesnych technologicznie urządzeń do badania mleka oraz pakowania sera i proszku serwatkowego w Spółdzielni Mleczarskiej Ryki, co przyczyni się do innowacyjności procesu, współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

Pierś z kurczaka nadziewana żółtym serem
20 min. 2
Składniki:
podwójna pierś z kurczaka 1 sztuka
Rycki Edam 150 g (plastry)
jajko 1 sztuka
mąka 2 łyżki
bułka tarta 5 łyżek
sól do smaku
pieprz do smaku
olej
Sposób przygotowania:

Jeśli jeszcze nie masz pomysłu na obiad, ta propozycja na pewno przypadnie Ci do gustu. Roladki z kurczaka w panierce to danie szybkie w wykonaniu. Nie wymaga żmudnych i długich przygotowań w kuchni. To prosty pomysł na smaczny i efektowny obiad. Prezentowany przez nas przepis został zgłoszony na nasz facebookowy konkurs: “Sery z Ryk. Od 90 lat na polskich stołach”. Jego autorem jest p. Renata Waleriańska.


  1. Piersi z kurczaka dokładnie roztłuc tłuczkiem. Grubość po roztłuczeniu powinna mieć około 3-5 mm.
  2. Oprószyć mięso solą i pieprzem, odstawić na chwilę.
  3. Jajko dobrze roztrzepać widelcem w głębokim talerzu. Do drugiego talerza wsypać mąkę, a do trzeciego bułkę tartą.
  4. Na roztłuczone piersi kurczaka ułożyć plastry sera, tak by ser nie wystawał poza brzegi mięsa. Całość zawinąć w roladki.
  5. Obtoczyć roladki w mące, następnie zanurzyć w jajku i na koniec panierować w bułce tartej. Strząsnąć nadmiar panierki.
  6. Smażyć na głębokim oleju, do zarumienienia.

Smacznego!

Zobacz także
Tarta z żółtym serem
1 h 4
Faszerowane pieczarki z grilla
ok. 30 minut 2-3
Kopertki serowe
40 minut 5
Polski
English