„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.

Operacja mająca na celu zakup nowoczesnych technologicznie urządzeń do badania mleka oraz pakowania sera i proszku serwatkowego w Spółdzielni Mleczarskiej Ryki, co przyczyni się do innowacyjności procesu, współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

Faszerowane ziemniaki z grilla
ok. 30 minut 3-4
Składniki:
ziemniaki ok. 1/2 kilograma (kilka sztuk)
papryka czerwona 1 sztuka
papryka zielona 1 sztuka
Rycki Edam lub Rycki Edam Naturalnie Wędzony ok. 20-25 dag
tymianek
sół
pieprz
Sposób przygotowania:

Zwykle ziemniaki kojarzą się nam z normalnym obiadem lub ... ogniskiem. Planując grilla warto sięgnąć po drugą wersję. Okazuje się bowiem, że ziemniaki z grilla potrafią być równie dobre jak te pieczone w ognisku, a nawet lepsze, bo nadziać je można dodatkowo farszem. Tak uzyskujemy potrawę smaczną i do tego bardzo prostą w przyrządzeniu.

  1. Ziemniaki umyć i obgotować w mundurkach na półtwardo. Wystudzone ziemniaki lekko nakroić i wydrążyć miąższ.
  2. Miąższ z ziemniaków i paprykę pokroić w kosteczkę. Lekko podsmażyć. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.
  3. Farsz połączyć z utartym serem żółtym i nadziać tym wydrążone ziemniaki. Całość zawinąć w folię aluminiową w tzw. cukierek.
  4. Piec na grillu ok. 15 minut, pod koniec lekko odwijając folię.

Smacznego!

Zobacz także
Pierś z kurczaka nadziewana żółtym serem
20 min. 2
Zupa serowa ze szparagami i bekonem
45 min. 2-3
Faszerowane ziemniaki z grilla
ok. 30 minut 3-4
Polski
English